Sahabat-sahabatku..

Saturday, January 2, 2010

KATA-KATA HIKMAH ORANG-ORANG SOLEH


AL-HASSAN AL-BASHRI

1. Carilah manisnya amal dalam tiga perkara..Kalau kamu telah mendapatkannya,maka bergembiralah dan teruslah mencapai tujuan dan jika kamu belum mendapatkannya maka ketahuilah pintu masih tertutup rapat...Tiga perkara itu ialah:-

a) Ketika kamu membaca Al-quran
b) Ketika kamu berzikir
c) Ketika kamu bersujud..

2. Siksa bagi orang alim itu ialah matinya hati. Ketika beliau ditanya "Bagaimana matinya hati itu?"
Beliau menjawab "Mencari dunia dengan amal akhirat..."

3. Tuntutlah ilmu tapi tidak melupakan ibadah. Dan kerjakanlah ibadah tapi tidak boleh lupa pada ilmu.

4. Engkau akan mati dan semuanya akan engkau tinggalkan. Hartamu nanti akan dibahagi-bahagikan kepada ahli warismu yang akan saling cakar-mencakar termasuk kepada isterimu yang masih muda belia. Ia akan kahwin lagi dengan orang lain. Jadi kekayaan itu kelak hanya menjadi milik calon suaminya yang baru.

5.Barangsiapa mendoakan orang zalim agar panjang umurnya, maka ia telah mencintai maksiat kepada Allah SWT yang terus berlangsung di muka bumi .

6. Setiap orang yang solat yang hatinya lalai dan lengah, mka hal yang demikian itu adalah lebih cepat mendapat siksa.

7. memutuskan silaturrahim dengan orang fasik adalah cara mendekatkan diri kepada Allah.

8. Sebagai tanda seorang muslim ialah kuat dalam memegang agama,keras hati tetapi disertai dengan lemah lembut, beriman menggunakan keyakinan, berpengetahuan disertai penuh kesabaran, berfikir panjang disertai kasih sayang, memberikan mana yang hak kepada orang lain dan mengikuti jalan yang benar, bersikap sederhana meskipun kaya menunjukkan kebaikan (kecukupan) sekalipun dalam kekurangan (miskin), berbut baik selagi masih berkuasa melakukan, menanggung segala penderitaan dengan berusaha menghilangkannya, selalu bersabar dalam kesulitan, tidak dikuasai oleh perasaan marah, tidak sombong, membela pada yang hak, tidak tunduk pada nafsu syahwat, tidak tamak haloba dan bercita-cita tinggi. Ia suka menolong orang yang teraniaya, belas kasihan pada yang lemah, tidak kedekut dan boros, tidak membazir dan tidak keterlaluan dalam menggenggam hartanya. Suka memaafkan jika dizalimi dan terhadap orang yang menyakitinya. Tabah dan sanggup berkorban demi kebahagiaan orang ramai dan berkecukupan dengan sikapnya yang demikian..

No comments:

Post a Comment